Günümüzde hepimizin bolca tükettiği ve çok sevdiği çikolata aslında Amerika kökenli kakaodan gelmektedir. Kelime kökeni “Kakawa” olan kakaonun MÖ 1000 yıllarında Mayalılar tarafından üretildiği tahmin edilmektedir. Peki kakao nasıl oldu da çikolata haline geldi? İşte tam da burada İtalyan Çikolatası dediğimiz kavram işin içine giriyor. 16. yüzyılda kakao İtalya’ya getirildikten sonra Floransa’lı Francesco Carletti kakaoya şeker ekleyerek çikolata dediğimiz mucizevi buluşu yarattı, gastronomi tarihinde yerini aldı ve İtalya için bir çikolata serüveni başlattı. Böylece ilk çikolata 17. Yüzyılda İtalya’da özellikle Floransa, Venedik ve Torino’da üretildi. Çikolata üretimi için ilk lisans Savoy kraliçesi tarafından verildi ve bu onur Torino’daki ilk çikolata üretici olarak da bilinen Antonio Arri’ye verildi. Şehrin sakinleri ise bu tatlıyı putlaştırmakla kalmadı, kendi tariflerini de yarattılar. Örneğin o dönemin popüler bir içkisi haline gelen “bicherin” kahve, sıcak çikolata ve taze krema karışımıydı.
Çikolata tarihinde pek çok Avrupa ülkesinin katkısı olsa da, Cenova’dan Bozelli’nin 1802 yılında kakao hamurunun hızlıca rafine etmesine ve şeker ve vanilya ile karıştırmasına olanak sağlayan bir makine yaratması çikolata üretimini büyük ölçüde hızlandırmıştır. Yıllar içinde çikolata o kadar popülerleşti ki 1806 yılında Napolyon’un emri ile kakao çekirdeği arzı askıya alındı. Stoktan tasarruf etmek için yerel çikolata şeflerinin çikolataya fındık eklemekten başka çaresi kalmamıştı. Ne kadar zorla yaptırılsa da bu deney oldukça başarılı oldu ve böylece fındıklı yeni bir İtalyan çikolatası ortaya çıktı.
1819’da ise İsviçre doğumlu François-Louis Cailler, Bozelli’nin pralin benzeri karışımını yapmak için kullandığı reçeteyi biraz değiştirerek ve böylece daha yumuşak hale getirerek mükemmelleştirmiştir.